Grote woordenschat; betere toekomst?

De grootte van de woordenschat is een doorslaggevende factor voor schoolprestaties, loopbaan en toekomstperspectief. Lezen speelt een essentiële rol bij het vergroten van de woordenschat. Als geen ander kent Kinderzwerfboek de noodzaak dat alle kinderen in Nederland aan boeken kunnen komen en kunnen lezen.

Met het vergroten van de woordenschat zijn kinderen de hele basisschoolperiode bezig. Kinderen in groep 1 gebruiken ongeveer 4000 woorden. Als een kind de basisschool verlaat, kent het zo’n 24.000 woorden.

Een goede woordenschat op jonge leeftijd speelt een belangrijke rol bij de leesontwikkeling. Kinderen die in groep 3 onvoldoende woorden kennen, hebben vaak moeite met leren lezen. De woordenschat van een kind groeit mee naarmate hij ouder wordt, maar aandacht voor het vergroten van de woordenschat blijft belangrijk.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kinderen met een grote woordenschat hier hun voordeel mee doen. Zo leren zij makkelijker lezen, begrijpen zaken sneller en bewegen zich soepeler in het sociale verkeer. Deze voordelen zijn gunstig voor het verloop van schoolloopbaan en bieden een beter toekomstperspectief.

Er zijn verschillende manieren om de woordenschat te vergroten. Bijvoorbeeld door het doen van taalspelletjes en het gebruiken van een kinderwoordenboek. Lezen en voorlezen spelen een grote rol bij het vergroten van de woordenschat. Door boeken gratis beschikbaar te stellen, helpt Kinderzwerfboek kinderen bij het vergroten van de woordenschat. Er zijn al bijna 1000 Kinderzwerfboek-stations waar kinderen terecht kunnen om boeken te halen en te brengen.

Boeken in huis

Vier onderwijssociologen, drie Amerikanen en een Australiër onderzochten 20 jaar lang het verband tussen opgroeien in een huis te midden van boeken en het opleidingssucces. 70.000 gezinnen uit 27 verschillende landen deden mee.

De uitkomst was verrassend. “Door de aanwezigheid van boeken in huis, zullen kinderen gemiddeld drie jaar langer naar school gaan dan leeftijdsgenoten die thuis geen boeken hebben. De langere scholing is de sleutel voor goede banen en structurele inkomens.”

Niet alleen de boeken en de aantallen blijken van invloed. Elk nieuw boek in huis, helpt kinderen een stapje verder richting school.  (Bron; NRC Handelsblad, 22 mei 2010.)

Als papa’s voorlezen

Even wat getallen: 41% van de kleuters maakt het niets uit of papa of mama voorleest. 55% van de moeders leest voor en 45% van de vaders leest voor. Bijna 100% van de peuters en kleuters vindt het heerlijk om voorgelezen te worden.

Amerikaanse onderzoekers van de universiteit Harvard hebben ontdekt dat mannen anders voorlezen dan vrouwen. Zij verzinnen er van alles bij. Vrouwen houden zich meer aan de tekst. Als vaders een verhaal voorlezen, sporen ze kinderen namelijk meer aan om hun fantasie de vrije loop te laten. Die fantasie zorgt voor creatieve, cognitief uitdagende gesprekken. Deze uitdaging en de gesprekken leiden tot een betere taalontwikkeling waardoor kinderen nog meer profijt hebben van het voorlezen, aldus de onderzoekers van Harvard.

Ze constateerden ook dat mama en papa het concept ‘voorlezen’ anders benaderen: moeders zijn vaker geneigd feitelijke vragen te stellen (‘hoeveel appels zie je?’), terwijl vaders vaker abstracte vragen te stellen of ‘random’ opmerkingen te maken. ‘Zie je die ladder? Weet je nog toen papa een ladder in zijn auto had?’ En juist die open, creatieve vragen zijn volgens de wetenschappers zo goed voor de taalontwikkeling – omdat ze hun hersenen meer moeten gebruiken en op dat vlak meer uitgedaagd worden.

Hoe dan ook. Voorlezen is goed voor de kinderen en supergezellig.

Dit artikel is gebaseerd op onderzoek dat gedaan is in Harvard. Kinderzwerfboek wil zich op geen enkele wijze mengen in de discussie over verschillen tussen mannen en vrouwen.

Bieb is schatkamer

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: ‘Bibliotheken zijn schatkamers vol mooie verhalen waarin kinderen kunnen verdwalen en nieuwe werelden kunnen ontdekken. Kinderen kunnen er informatie vinden over alles wat ze willen weten, van de verzorging van cavia’s tot kinderrechten. En het is een plek waar kinderen samen kunnen werken en hulp kunnen krijgen bij hun huiswerk. Juist als die hulp thuis niet vanzelfsprekend is, kunnen bibliotheken voor kinderen een groot verschil maken.’

Een paar kengetallen:

  • In Nederland wonen 3.411.793 jongeren t/m 18 jaar.
  • Ruim 2 miljoen daarvan zijn lid van de openbare bieb. Dat is 67% van alle jongeren.
  • Tot 18 jaar is lidmaatschap in de meeste biebs gratis.
  • Als je boeken wilt lenen, moet je lid zijn. Maar je hoeft geen lid te zijn om boeken in de bieb door te nemen. Of als je gebruik wilt maken van de wifi.
  • Er zijn 770 bibliotheken en 288 afhaalpunten in Nederland.
  • In 2015 zijn in totaal meer dan 38 miljoen jeugdboeken uitgeleend (2 miljoen meer dan het jaar ervoor).
  • Het aantal jeugdleden is in 2015 toegenomen met 2%.
  • Je kunt papieren boeken lenen, maar ook e-boeken.
  • Er worden vaak gratis activiteiten georganiseerd voor jongeren t/m 18 jaar.
  • In Noord-Holland werken bibliotheken samen om 100% van de jeugd te bereiken.

SSSTTT wij lezen 15 minuten

De leesprestaties van kinderen gaan enorm vooruit als ze 15 minuten per dag lezen. Het telt ook mee als je 15 minuten voorleest aan een kind. Of als het kind aan jou voorleest. En wat zijn nou 15 minuten?

Kinderen die 15 minuten lezen, lezen 1.146.000 woorden per jaar. Hun woordenschat en leesvaardigheid groeien direct mee. Door te lezen, vergroten ze hun kennis over de wereld. Met een hoger leesniveau worden andere vakken op school ook gemakkelijker. Zo worden de schoolprestaties beter en kinderen kunnen al hun talenten beter ontwikkelen. Het is echt een sneeuwbaleffect.

Kortom, lezen is belangrijk voor alles wat je wilt bereiken in het leven. Daarom willen we kinderen stimuleren om thuis in de vrije tijd boeken te lezen.

En omdat het leuk is natuurlijk…

Boeken naar aandachtswijken

Lezen is ontzettend belangrijk voor je taalontwikkeling. Maar niet ieder kind heeft thuis boeken om te lezen. Kinderzwerfboek is daarom heel blij met de steun van het ministerie SZW. Want met die steun kunnen wij 1.200 pakketten vol met leuke kinderboeken verspreiden.

Deze boeken komen terecht bij KinderzwerfboekStations die in een aandachtswijk staan én bij maatschappelijke organisaties die werken met deze kinderen. StationsChefs, collega organisaties, vrijwilligers en uitgeverijen, dank voor jullie inzet. Samen zorgen we ervoor dat álle kinderen in Nederland thuis boeken kunnen lezen.

Nationale Kinderzwerfboekdag

Veel kinderen in Nederland kunnen thuis niet lezen omdat ze geen boeken hebben. Daarom is 3 oktober, de eerste dag van de Kinderboekenweek, uitgeroepen tot Nationale KinderzwerfboekDag. Kinderzwerfboek roept iedereen op om ruimte te maken in de boekenkast en gelezen kinderboeken uit zwerven te sturen. Zo kunnen meer kinderen lezen!

Het thema van de Kinderboekenweek is Vriendschap. Als je vrienden bent, deel je alles. Dus ook je kinderboeken! Doe mee. Want veel kinderen in Nederland kunnen thuis niet lezen omdat ze geen boeken hebben. Help mee en laat je gelezen kinderboeken zwerven!

Kinderzwerfboek hoopt een recordaantal kinderboeken te laten zwerven op 3 oktober. In Nederland zijn al bijna 2.500 KinderboekzwerfboekStations waar gelezen kinderboeken zijn te vinden.

Hoe doe je mee?

Heb je een kast vol gelezen kinderboeken die je eigenlijk wilt opruimen? Klik hier en maak zwerfboeken van je kinderboeken.

Ben je leraar en wil je met je school meedoen? Klik dan hier.

Heb je een KinderzwerfboekStation, klik dan hier voor tips en trucs.

Let op!

Bestel je zwerfstickers vóór 25 september. Dan weet je zeker dat je ze op tijd binnen hebt voor de Nationale KinderzwerfboekDag.

 

Hans Hagen

Deze kinderboekenschrijver heeft meer dan 58 boeken op zijn naam staan. Een aantal heeft hij geschreven met zijn vrouw Monique. Het echtpaar is samen KinderboekenAmbassadeux en ze zijn samen Ambassadeur voor één dag geweest voor Kinderzwerfboek.

In Beeld

Hans Hagen is sinds 1987 full-time schrijver. Daarvoor werkte hij als leraar Nederlands en geschiedenis, bij een theatergroep en bij het kindertijdschrift Taptoe. Hij heeft al ruim 56 boeken geschreven, waarvan 12 met Monique Hagen. Hans werkte mee aan verschillende (school)radio- en televisieprogramma\’s, onder andere aan Sesamstraat. Vijf van de Jubelientjeboeken werden Getipt door de Kinderjury. Maar Hans schreef ook historische romans en dichtbundels, onder andere met Monique het bekende ‘Jij bent de liefste’. De bundel werd bekroond met de Kinderboekwinkelprijs.

Hans kreeg een Gouden Griffel voor ‘De dans van de drummers’, vijf Zilveren Griffels, en Verkocht werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs en de Glazen Globe. In 2008 schreef hij het kinderboekenweekgeschenk ‘Vlammen’. Regelmatig bezoekt Hans scholen in binnen- en buitenland om workshops te geven, of om voorstellingen te spelen voor kinderen en ouders.

Hans houdt van spannende verhalen. En van (grappige) gedichten. Vroeger wilde hij boer worden met een eigen stuk land, net als zijn opa. Maar schrijven is eigenlijk nog leuker: in je fantasie kun je reizen waarheen je maar wilt, naar ver weg en dichtbij, naar vroeger en later. In verhalen en boeken ga je de hele wereld over. Met een pen in de hand kom je in elk land.

Meer weten over Hans?
Bezoek dan zijn eigen website.

 

Zomerdip

Heb je wel eens gehoord van de zomerdip? Zo noemen leerkrachten het als de kinderen na de zomervakantie terugkomen op school. Dan hebben ze 6 weken lang gespeeld, tv gekeken, gezwommen en gedaan. Maar niets gelezen. En ineens zijn ze 1 of 2 AVI-niveaus terug gevallen. Zonde! Voorkom die vervelende zomerdip!

Tip 1. Lezen is hartstikke leuk! Laat je kind zien dat jij ook voor je plezier leest. Pak je favoriete boeken in (of gooi je e-reader vol) en ga bij je tentje zitten lezen.

Tip 2. Vergeet geen kinderboeken mee te nemen. Is ook wat, zit jij bij je tentje te lezen, heb je geen kinderboeken meegenomen. Ga naar het dichtstbijzijnde KinderzwerfboekStation of bibliotheek en laat jouw kind een stapel boeken uit kiezen. Het geeft niet als de boeken te moeilijk zijn: je kunt ook voorlezen.

Tip 3. (Taal)spelletjes zijn supergezellig! Scrabble, Rompompom en Maan Roos Vis spelletjes voor beginnende lezers zijn leuk. Woordspelletjes en woordzoekers zijn ook heel leuk om te doen.

Tip 4. Lezen is overal: borden onderweg, foldertjes van de dierentuin, menukaarten, strips, lees en doe boeken en kindertijdschriften. Je kunt alles lezen, zelfs de kassabonnen bij de supermarkt.

Tip 5. Plezier op de achterbank. Heb je een lange autorit gepland? Zorg voor vakantie doe boeken en spelletjes die je op de achterbank kan doen. Ook stripboeken zijn heerlijk om te lezen als je lang moet zitten!

Fijne vakantie!