Hans Hagen

Deze kinderboekenschrijver heeft meer dan 58 boeken op zijn naam staan. Een aantal heeft hij geschreven met zijn vrouw Monique. Het echtpaar is samen KinderboekenAmbassadeux en ze zijn samen Ambassadeur voor één dag geweest voor Kinderzwerfboek.

In Beeld

Hans Hagen is sinds 1987 full-time schrijver. Daarvoor werkte hij als leraar Nederlands en geschiedenis, bij een theatergroep en bij het kindertijdschrift Taptoe. Hij heeft al ruim 56 boeken geschreven, waarvan 12 met Monique Hagen. Hans werkte mee aan verschillende (school)radio- en televisieprogramma\’s, onder andere aan Sesamstraat. Vijf van de Jubelientjeboeken werden Getipt door de Kinderjury. Maar Hans schreef ook historische romans en dichtbundels, onder andere met Monique het bekende ‘Jij bent de liefste’. De bundel werd bekroond met de Kinderboekwinkelprijs.

Hans kreeg een Gouden Griffel voor ‘De dans van de drummers’, vijf Zilveren Griffels, en Verkocht werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs en de Glazen Globe. In 2008 schreef hij het kinderboekenweekgeschenk ‘Vlammen’. Regelmatig bezoekt Hans scholen in binnen- en buitenland om workshops te geven, of om voorstellingen te spelen voor kinderen en ouders.

Hans houdt van spannende verhalen. En van (grappige) gedichten. Vroeger wilde hij boer worden met een eigen stuk land, net als zijn opa. Maar schrijven is eigenlijk nog leuker: in je fantasie kun je reizen waarheen je maar wilt, naar ver weg en dichtbij, naar vroeger en later. In verhalen en boeken ga je de hele wereld over. Met een pen in de hand kom je in elk land.

Meer weten over Hans?
Bezoek dan zijn eigen website.

 

Zomerdip

Heb je wel eens gehoord van de zomerdip? Zo noemen leerkrachten het als de kinderen na de zomervakantie terugkomen op school. Dan hebben ze 6 weken lang gespeeld, tv gekeken, gezwommen en gedaan. Maar niets gelezen. En ineens zijn ze 1 of 2 AVI-niveaus terug gevallen. Zonde! Voorkom die vervelende zomerdip!

Tip 1. Lezen is hartstikke leuk! Laat je kind zien dat jij ook voor je plezier leest. Pak je favoriete boeken in (of gooi je e-reader vol) en ga bij je tentje zitten lezen.

Tip 2. Vergeet geen kinderboeken mee te nemen. Is ook wat, zit jij bij je tentje te lezen, heb je geen kinderboeken meegenomen. Ga naar het dichtstbijzijnde KinderzwerfboekStation of bibliotheek en laat jouw kind een stapel boeken uit kiezen. Het geeft niet als de boeken te moeilijk zijn: je kunt ook voorlezen.

Tip 3. (Taal)spelletjes zijn supergezellig! Scrabble, Rompompom en Maan Roos Vis spelletjes voor beginnende lezers zijn leuk. Woordspelletjes en woordzoekers zijn ook heel leuk om te doen.

Tip 4. Lezen is overal: borden onderweg, foldertjes van de dierentuin, menukaarten, strips, lees en doe boeken en kindertijdschriften. Je kunt alles lezen, zelfs de kassabonnen bij de supermarkt.

Tip 5. Plezier op de achterbank. Heb je een lange autorit gepland? Zorg voor vakantie doe boeken en spelletjes die je op de achterbank kan doen. Ook stripboeken zijn heerlijk om te lezen als je lang moet zitten!

Fijne vakantie!

 

 

SSSTTT wij lezen 15 minuten

De leesprestaties van kinderen gaan enorm vooruit als ze 15 minuten per dag lezen. Het telt ook mee als je 15 minuten voorleest aan een kind. Of als het kind aan jou voorleest. En wat zijn nou 15 minuten?

Kinderen die 15 minuten lezen, lezen 1.146.000 woorden per jaar. Hun woordenschat en leesvaardigheid groeien direct mee. Door te lezen, vergroten ze hun kennis over de wereld. Met een hoger leesniveau worden andere vakken op school ook gemakkelijker. Zo worden de schoolprestaties beter en kinderen kunnen al hun talenten beter ontwikkelen. Het is echt een sneeuwbaleffect.

Kortom, lezen is belangrijk voor alles wat je wilt bereiken in het leven. Daarom willen we kinderen stimuleren om thuis in de vrije tijd boeken te lezen.

En omdat het leuk is natuurlijk…

Nationale Kinderzwerfboekdag

Veel kinderen in Nederland kunnen thuis niet lezen omdat ze geen boeken hebben. Daarom is de eerste dag van de Kinderboekenweek uitgeroepen tot Nationale Kinderzwerfboekdag. In 2018 is dit op woensdag 3 oktober.