Minister Slob doneert kinderboek

Minister Slob doneerde dinsdag 4 september een kinderboek aan Robbert, KindAmbassadeur van Kinderzwerfboek. Ze gaven hiermee het startschot voor de grote inzamelingsactie van kinderboeken op het ministerie. 

Minister Slob en de ambtenaren vragen met de actie aandacht voor laaggeletterdheid, leesbevordering en taalachterstanden in de week van de alfabetisering (3-9 september). In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassen laaggeletterden. Zij hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Kinderen die opgroeien in deze gezinnen presteren minder goed op school en lopen ook risico om later laaggeletterd te worden.

Kinderzwerfboek is een preventief programma van Nationaal Fonds Kinderhulp. Door kinderboeken te laten zwerven, kunnen álle kinderen boeken mee naar huis nemen en goede kinderboeken lezen.

Nienke Pool is Ambassadeur voor één dag

Nienke Pool heeft geschiedenis gestudeerd.  Ze is moeder en mantelzorger. Ze geeft ook bijles aan kinderen. Nienke schrijft jeugdboeken en -literatuur waarbij haar grote fantasie een enorme rol speelt. Nienke weet ontzettend veel over kinderboeken. Ze beoordeelt kinderboeken op een blog, ze werkt mee aan de facebookpagina over kinderboeken en ze twittert wat af. 

Op 2 augustus was Nienke Pool te vinden op het Castlefest bij Kasteel Keukenhof in Lisse. Dit is een Fantasy festival waarbij je in een compleet andere wereld stapt. Er zijn ook veel Fantasy schrijvers en vertellers aanwezig. Nienke heeft zwerfboeken laten zwerven op dit festival. Natuurlijk heeft Kinderzwerfboek een stapel zwerfboeken gestuurd. Maar Nienke heeft ook belooft een paar van haar eigen boeken te laten zwerven. En die zijn superspannend. Ze gaan over de Stympha’s; moordzuchtige mythologische vogels die het opnemen tegen de afstammelingen van Heracles. Dit bloeddorstige volkje noemt zichzelf de Alkeiden en blijkt een geduchte tegenstander.

 

 

BookSpot is de nieuwe partner van Kinderzwerfboek

Kinderzwerfboek heeft een nieuwe partner: BookSpot! Daar zijn we heel trots op. BookSpot steunt de missie van Kinderzwerfboek om boeken beschikbaar te maken voor álle kinderen in Nederland. Susan Smit, Ambassadeur van BookSpot heeft vlak voor de zomervakantie de aftrap gedaan voor deze samenwerking. Toen vroeg ze aandacht voor de actie Zomerlezen, opende een KinderzwerfboekStation op de basisschool de Kinderboom in Amsterdam én ze gaf alle kinderen een zwerfboek mee naar huis.

BookSpot en Kinderzwerfboek gaan samen de schouders eronder zetten om boeken beschikbaar te maken voor alle kinderen in Nederland. En in het bijzonder voor kinderen die thuis weinig of zelfs geen boeken hebben.

Marlou Groot (Hoofd Leesbevordering van BookSpot): “Bij BookSpot zijn we heel blij met de samenwerking met Kinderzwerfboek. Wij delen dezelfde droom: dat ieder kind in Nederland op zijn minst één boek in huis heeft, en zo kan ervaren hoe geweldig het is om te lezen. Als kinderen al heel jong plezier hebben in lezen, is de kans groot dat ze als volwassene ook nog eens een boek pakken. Dat maakt hun leven mooier, en rijker. En daar doen we het voor.”

Voorkom leesachterstand in de zomervakantie!

Susan Smit roept kinderen op om kinderzwerfboeken te lezen.

Met een grote koffer vol kinderzwerfboeken werd schrijfster en BookSpot ambassadeur Susan Smit met gejuich ontvangen op basisschool De Kinderboom te Amsterdam. Zij las voor in groep 4 uit Dolfje Weerwolfje en deelde aan ieder kind een kinderzwerfboek uit. Meer dan 160 blije kinderen gingen naar huis met een leuk boek. Dit stimuleert hen om in de zomervakantie boeken te blijven lezen. En dat is belangrijk! Want kinderen die tijdens de zomervakantie niet lezen, zakken gemiddeld 1 tot 2 AVI-niveaus.

De zomervakantie staat voor de deur, het is tijd voor kinderen om te ontspannen. Echter, als kinderen stoppen met lezen, heeft dit grote impact op hun taalontwikkeling. Daarom roept Susan Smit alle kinderen op om in de zomervakantie boeken te lezen. Daarmee houden ze hun AVI niveau op peil. Het is belangrijk dat kinderen door hun ouders worden gestimuleerd om te lezen én dat er thuis boeken zijn. Helaas hebben niet alle gezinnen voldoende geld om boeken te kopen en is de gang naar de bibliotheek ook niet vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er in Nederland 2300 KinderzwerfboekStations waar kinderen gratis een boek kunnen uitzoeken.

Susan Smit vindt Kinderzwerfboek een heel goed initiatief. ‘Mijn voorleesmoment is na het avondeten. De oudste van zeven leest dan ook iets voor aan mijn kleinste van vier en zo krijgen ze plezier in taal, lezen en boeken. Kinderzwerfboek zorgt ervoor dat de mooiste kinderboeken door wijken zwerven waar gemiddeld weinig boeken in huis zijn en dat is een prachtidee.’ Als schrijfster weet ze als geen ander hoe fijn het is om een grappig, spannend of ontroerend verhaal tot je te nemen.

Het optreden van Susan Smit op de basisschool markeert de start van de samenwerking tussen Kinderzwerfboek en online boekwinkel BookSpot, die zich inzet voor vergroting van leesplezier.

Fotograaf: Jan Willem Houweling

Ruth Bakker is Ambassadeur voor één dag

Wat kan Ruth Bakker niet? Ze is Nederlands zangeres, actrice, auteur, regisseuse, poppenspeelster en theatermaakster. Ruth Bakker is bekend van haar voorstellingen als het stoere meisje Loet. Ook speelde ze in de Dikkie Dik voorstelling met Dirk Scheele. Ze won de titel Rabo Jonge Talentvolle Theatermaker. Ze maakt en speelt theatervoorstellingen voor volwassenen en kinderen. 

Ruth is geestelijk moeder van het stoere en eigenwijze meisje Loet. Loet speelt de hoofdrol in de theatervoorstellingen. Er zijn ook kinderboeken verschenen over Loet. Loet is een meisje dat heel veel moet. Op een dag besluit ze dat ze niets meer wil moeten. Ze doet alleen nog maar wat ze zelf leuk vindt.

Ook zo benieuwd wat Ruth Bakker gaat doen met zwerfboeken? Volg haar op Facebook, Instagram en Twitter. Trouwens, Loet heeft een eigen Facebook-pagina. Ga daar ook eens kijken!

Loet heeft haar eigen kinderserie ‘Loet doet!’. Alle filmpjes van deze serie zijn te zien op haar youtubekanaal ikbenloet. Ook maakt ze een filmpje over haar dag als ambassadeur voor het kinderzwefboek. Bekijk hier alle Loet-filmpjes. Elke woensdag komt er weer een nieuw filmpje bij.

Foto: Hanne Nijhuis

Hoera! Een nieuwe site!

Welkom op onze nieuwe website. De site is frisser en moderner. En we hebben ook ons best gedaan om makkelijker stickers te bestellen of om KinderzwerfboekStations te openen! Wij zijn trots en blij.

De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan deze nieuwe website. Surf er eens doorheen. Heb je vragen of suggesties, geef het door via het contactformulier.

Merkregistratie Kinderzwerfboek

Zoals veel grote en kleine organisaties heeft Kinderzwerfboek ervoor gekozen om onze naam te laten registreren. Een mijlpaal! Maarten Koolen van Merkenbureau MerkenSpot heeft ons hierbij geholpen. Hij legt graag uit wat het betekent en wat er komt kijken bij een registratie en waarom het zo belangrijk is.

Wat is een merkregistratie?

Een merkregistratie is de manier om een monopolie te krijgen op een merk. Je krijgt na registratie dus echt het alleenrecht op een naam of logo. Voor het Kinderzwerfboek is gekozen voor de registratie van de woord/beeldmerk combinatie. Deze combinatie zorgen voor een goede bescherming. Alleen de naam zou geweigerd kunnen worden omdat deze te beschrijvend is.

Het proces

Een merkregistratie is behoorlijk ingewikkeld. Er zijn heel veel wetten en internationale verdragen. Daarom is al snel het merkenbureau MerkenSpot ingeschakeld. Zij hebben Kinderzwerfboek geadviseerd en veel werk uit handen genomen.

Waarom is het zo belangrijk?

Omdat het merk Kinderzwerfboek geregistreerd is, heeft Kinderzwerfboek het monopolie op dit merk. Anderen kunnen niet meer ‘meeliften’ op de naam Kinderzwerfboek. Ze kunnen ook geen logo meer gebruiken dat erg op het logo van Kinderzwerfboek lijkt. Dat zou voor verwarring kunnen zorgen.

Maarten Koolen: “Kortom, het is een mooi proces, maar niet altijd eenvoudig. Daarom ben ik blij dat we via een mooie samenwerking Kinderzwerfboek als merk hebben mogen registreren. De komende jaren zullen we er dan ook alles aan doen om dit merk zo goed mogelijk te beschermen.”

Kinderboekenjuf is Ambassadeur voor één dag

Ingrid Rijnbout is juf op een basisschool en is dol op lezen. Ze leest ook (of juist) heel veel kinderboeken! Ze weet als geen ander hoe je kinderen enthousiast aan het lezen kunt krijgen. Op haar website geeft ze ontzettend veel tips en trucs aan haar collega’s en ouders.

Ingrid heeft een ontzettend leuk verslag geschreven over haar verantwoordelijke taak als Ambassadeur voor één dag. En ze heeft een filmpje gemaakt. Beide kun je hier zien.

Sinds 2011 werkt Ingrid in het onderwijs en ze heeft heel veel groepen les gegeven. Ze merkte dat er veel verschillen zijn in het leesonderwijs omdat ze ook als invalster werkte. Zo heeft ze goede ideeën opgedaan rondom lezen. Ze vindt enthousiasme voor lezen heel belangrijk. Het meest opvallende is dat haar leerlingen wel 25 boeken binnen één schooljaar lezen. Hoe ze dat doet? Haar ideeën kun je lezen op haar website: kinderboekenjuf.nl. Maar je kunt haar ook volgen op Facebook, Twitter en Pinterest.

Inzamelactie door deurwaarders

Vaak hangt er rondom deurwaarders niet zo’n leuk imago. Dan is het toch heel bijzonder als je ziet dat een organisatie als Janssen & Janssen Incasso & Gerechtsdeurwaarders zich sterk maakt voor Kinderzwerfboek.

Janssen & Janssen hebben een grote inzamelactie gehouden voor Kinderzwerfboek. Ze hebben ruim 700 boeken opgehaald onder het personeel. Op het personeelsuitje hebben heel veel collega’s de mouwen opgestroopt en hebben de boeken gestickerd. Nu nog een mooi KinderzwerfboekStation in de buurt vinden…

Janssen & Janssen staat voor een schuldenvrije maatschappij. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die niet lezen, later een grotere kans hebben op schuld. Janssen & Janssen vindt het belangrijk dat alle kinderen de mogelijkheid krijgen om te lezen en zo een grotere kans hebben op een goede toekomst.

Meer weten over het contact tussen Janssen & Janssen en Kinderzwerfboek?

Armoede, wat is dat?

Hoe is het om arm te zijn? Kinderen vertellen in deze film hoe het is en hoe zij zich voelen. Ze denken ook na over oplossingen. Wat zou hun helpen? Hoe gaan ze ermee om? Indrukwekkend en heel goed om te zien! Want armoede is ook dichtbij, in Nederland.

Kinderzwerfboek is een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp. Deze organisatie maakt zich sterk voor kinderen in armoede. Helaas groeien 421.000 kinderen in ons land op in armoede. Zij vallen buiten de boot en kunnen niet meedoen met leeftijdsgenoten. Kinderhulp helpt hen op een hele praktische en kindgerichte manier. Kinderzwerfboek wil kinderen stimuleren om thuis boeken te lezen. Kinderen die thuis lezen doen het beter op school en volgen een hogere opleiding, ongeacht sociaal milieu of cultuur.

Hierdoor hebben ze later meer kans op een goede toekomst.

Arm Kind kort from Het Witte Bos on Vimeo.