Hoera! Een nieuwe site!

Welkom op onze nieuwe website. De site is frisser en moderner. En we hebben ook ons best gedaan om makkelijker stickers te bestellen of om KinderzwerfboekStations te openen! Wij zijn trots en blij.

De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan deze nieuwe website. Surf er eens doorheen. Heb je vragen of suggesties, geef het door via het contactformulier.

Merkregistratie Kinderzwerfboek

Zoals veel grote en kleine organisaties heeft Kinderzwerfboek ervoor gekozen om onze naam te laten registreren. Een mijlpaal! Maarten Koolen van Merkenbureau MerkenSpot heeft ons hierbij geholpen. Hij legt graag uit wat het betekent en wat er komt kijken bij een registratie en waarom het zo belangrijk is.

Wat is een merkregistratie?

Een merkregistratie is de manier om een monopolie te krijgen op een merk. Je krijgt na registratie dus echt het alleenrecht op een naam of logo. Voor het Kinderzwerfboek is gekozen voor de registratie van de woord/beeldmerk combinatie. Deze combinatie zorgen voor een goede bescherming. Alleen de naam zou geweigerd kunnen worden omdat deze te beschrijvend is.

Het proces

Een merkregistratie is behoorlijk ingewikkeld. Er zijn heel veel wetten en internationale verdragen. Daarom is al snel het merkenbureau MerkenSpot ingeschakeld. Zij hebben Kinderzwerfboek geadviseerd en veel werk uit handen genomen.

Waarom is het zo belangrijk?

Omdat het merk Kinderzwerfboek geregistreerd is, heeft Kinderzwerfboek het monopolie op dit merk. Anderen kunnen niet meer ‘meeliften’ op de naam Kinderzwerfboek. Ze kunnen ook geen logo meer gebruiken dat erg op het logo van Kinderzwerfboek lijkt. Dat zou voor verwarring kunnen zorgen.

Maarten Koolen: “Kortom, het is een mooi proces, maar niet altijd eenvoudig. Daarom ben ik blij dat we via een mooie samenwerking Kinderzwerfboek als merk hebben mogen registreren. De komende jaren zullen we er dan ook alles aan doen om dit merk zo goed mogelijk te beschermen.”

Kinderboekenjuf is Ambassadeur voor één dag

Ingrid Rijnbout is juf op een basisschool en is dol op lezen. Ze leest ook (of juist) heel veel kinderboeken! Ze weet als geen ander hoe je kinderen enthousiast aan het lezen kunt krijgen. Op haar website geeft ze ontzettend veel tips en trucs aan haar collega’s en ouders.

Ingrid heeft een ontzettend leuk verslag geschreven over haar verantwoordelijke taak als Ambassadeur voor één dag. En ze heeft een filmpje gemaakt. Beide kun je hier zien.

Sinds 2011 werkt Ingrid in het onderwijs en ze heeft heel veel groepen les gegeven. Ze merkte dat er veel verschillen zijn in het leesonderwijs omdat ze ook als invalster werkte. Zo heeft ze goede ideeën opgedaan rondom lezen. Ze vindt enthousiasme voor lezen heel belangrijk. Het meest opvallende is dat haar leerlingen wel 25 boeken binnen één schooljaar lezen. Hoe ze dat doet? Haar ideeën kun je lezen op haar website: kinderboekenjuf.nl. Maar je kunt haar ook volgen op Facebook, Twitter en Pinterest.

Inzamelactie door deurwaarders

Vaak hangt er rondom deurwaarders niet zo’n leuk imago. Dan is het toch heel bijzonder als je ziet dat een organisatie als Janssen & Janssen Incasso & Gerechtsdeurwaarders zich sterk maakt voor Kinderzwerfboek.

Janssen & Janssen hebben een grote inzamelactie gehouden voor Kinderzwerfboek. Ze hebben ruim 700 boeken opgehaald onder het personeel. Op het personeelsuitje hebben heel veel collega’s de mouwen opgestroopt en hebben de boeken gestickerd. Nu nog een mooi KinderzwerfboekStation in de buurt vinden…

Janssen & Janssen staat voor een schuldenvrije maatschappij. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die niet lezen, later een grotere kans hebben op schuld. Janssen & Janssen vindt het belangrijk dat alle kinderen de mogelijkheid krijgen om te lezen en zo een grotere kans hebben op een goede toekomst.

Meer weten over het contact tussen Janssen & Janssen en Kinderzwerfboek?

Armoede, wat is dat?

Hoe is het om arm te zijn? Kinderen vertellen in deze film hoe het is en hoe zij zich voelen. Ze denken ook na over oplossingen. Wat zou hun helpen? Hoe gaan ze ermee om? Indrukwekkend en heel goed om te zien! Want armoede is ook dichtbij, in Nederland.

Kinderzwerfboek is een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp. Deze organisatie maakt zich sterk voor kinderen in armoede. Helaas groeien 421.000 kinderen in ons land op in armoede. Zij vallen buiten de boot en kunnen niet meedoen met leeftijdsgenoten. Kinderhulp helpt hen op een hele praktische en kindgerichte manier. Kinderzwerfboek wil kinderen stimuleren om thuis boeken te lezen. Kinderen die thuis lezen doen het beter op school en volgen een hogere opleiding, ongeacht sociaal milieu of cultuur.

Hierdoor hebben ze later meer kans op een goede toekomst.

Arm Kind kort from Het Witte Bos on Vimeo.

Ambassadeur voor één dag: Juf Maike

 
Vrijdag 16 maart is Juf Maike Ambassadeur voor één dag. Juf Maike is een bekende juf die voor collega’s blogt en vlogt. Al haar creatieve ideeën kan ze zo kwijt. Ze houdt enorm van lezen. Kinderzwerfboek heeft eerder met haar samengewerkt: tijdens de campagne Zomerlezen. We zijn nu ook blij dat ze één dag Ambassadeur wil zijn en al haar kanalen wil gebruiken om zwerfboeken onder de aandacht wil brengen.

Juf Maike probeert om zoveel mogelijk te twitteren, facebooken , vloggen en Instagrammen over Kinderzwerfboek. Ze laat zwerfboeken zwerven. Kijk even op haar pagina op Facebook, want ze heeft een leuke winactie bedacht voor één van de vinders van door ‘haar’ geregistreerde boeken.

Lentepakket

Het Lentepakket is een gratis boekenpakket dat naar de KinderzwerfboekStations gestuurd wordt. Met deze boeken kunnen de StationsChefs de voorraad boeken en stickers in hun Station op peil houden. Ieder jaar is het een race tegen de klok en het gaat steeds om meer boeken en meer pakketten.
In 2018
is er weer een recordaantal Lentepakketten verstuurd: 1222! 

Het is ieder jaar een feest om de Lentepakketten te versturen. Maar het is ook een hele klus. Allereerst vragen we uitgevers of zij boeken willen sponsoren. Ook dit jaar is het gelukt! We hebben heel veel boeken gratis gekregen van de uitgevers. Namens alle StationsChefs en de kinderen die zwerfboeken lezen: dank je wel!

De boeken worden opgehaald door onze sponsor Vos Transport. Met een vrachtwagen worden de boeken naar het magazijn van Kinderzwerfboek gebracht.

Daarna moeten we de boeken ergens tijdelijk onderbrengen. Dit jaar was ons eigen magazijn te vol. De boeken moeten namelijk ergens staan, er moet ruimte zijn om in te pakken. En daarna moet er plaats zijn om de dozen overzichtelijk neer te zetten zodat de pakketbezorger er ook weer bij kan. Gelukkig is er een ruimte in Culemborg gevonden waar we terecht konden.

En dan, dan begint de megaklus: inpakken. Twee dagen en twee avonden is er hard gewerkt, door (oud)leerlingen van Lek en Linge, de dames van Innerwheel, andere vrijwilligers, het team Kinderzwerfboek en door Joop, de supervrijwilliger.

Kinderzwerfboek wil iedereen bedanken die er voor heeft gezorgd dat er op 1222 plekken in Nederland mooie nieuwe boeken zwerven!

 

Hans en Monique Hagen, Ambassadeurs voor één dag

Hans en Monique Hagen zijn bekende kinderboekenschrijvers. Hans heeft al ruim 56 boeken geschreven, waarvan 12 met Monique. Denk maar aan Jubelientje De dans van de drummers  en Jij bent de liefste.

Kinderzwerfboek is trots dat Hans en Monique maandag 26 maart Ambassadeur voor één dag zijn voor Kinderzwerfboek. Ze hebben boeken laten zwerven in Kortenhoef bij artsen en tandartsen. Prima plek, want daar zijn vaak kinderen en een boek geeft toch wat afleiding.

Heb je Monique en Hans gevolgd tijdens hun zwerftocht? Ze hebben berichtjes geplaatst op Twitter, Instagram en Facebook.

Monique en Hans zijn de kinderboekenambassadeurs van Nederland. Een Kinderboekenambassadeur geeft de promotie van kinder- en jeugdboeken een herkenbaar gezicht. De belangrijkste boodschap van de Kinderboekenambassadeurs is:

Lezen is leuk. Lezen is leerzaam. Lezen maakt je een beter mens. Het helpt je om verder te komen in het leven – allemaal wetenschappelijk bewezen.

Fotografie: Jörgen Koopmanschap

Staatssecretaris Tamara van Ark van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vandaag het 2000e KinderzwerfboekStation geopend op Basisschool De Ark. Meer dan 120 blije en enthousiaste kinderen waren erbij. Tamara van Ark heeft voorgelezen uit haar favoriete kinderboek Pluk van de Petteflet. Ze gaf daarna het boek mee aan één van de kinderen en laat zo het boek zwerven. “Kinderzwerfboek zorgt ervoor dat er geen drempel is om te lezen.”

Tamara van Ark vindt Kinderzwerfboek een heel goed initiatief. “De drempel om te lezen wordt steeds lager. Het is fijn als kinderen op iedere hoek van de straat een boek kunnen halen en daarna weer kunnen doorgeven aan andere kinderen.” Ze heeft als kind heel veel gelezen. Zelf kunnen lezen is fijn. “Maar het is ook erg fijn als er voorgelezen wordt.”

2000 KinderzwerfboekStations in Nederland! Dat zijn 2000 vaste plekken waar kinderen een boek kunnen halen en mee naar huis kunnen nemen. Dat zijn 2000 plekken waar kinderen en hun ouders hun boeken heen kunnen brengen als ze uitgelezen zijn. 2000 is echt superveel!

Igor Krulsnor op scholentoer

Igor Krulsnor is de bekendste goochelaar uit Verweggistan. Hij heeft een zwak voor lezen, kinderen, goochelen en Kinderzwerfboek. Hij wil graag kinderen helpen die thuis helemaal geen boeken hebben. Daarom opent hij zo graag KinderzwerfboekStations op scholen in aandachtswijken. Hij komt dan graag naar Nederland en laat meteen zijn beste goocheltrucs zien. 

Het valt Igor wel op dat hij steeds vaker gevraagd wordt. Hij klaagt niet hoor, want hij vindt het fijn in Nederland. Dit jaar is hij al meer dan 15 keer geweest. Wist je dat er al meer dan 500 scholen zijn met een Station?

Wil jouw school ook een Station met zwerfboeken? Of heb je een andere locatie waar je jouw Station extra feestelijk wilt laten openen? Meer informatie over de show en hoe je kunt reserveren, vind je hier.