Goed Geld Gala

Bij het spetterende Goed Geld Gala 2019 kregen Kinderzwerfboek en Nationaal Fonds Kinderhulp nogmaals de mooie cheque in handen. Wat een feest! Daarnaast mochten ook de samenwerkingspartners van Kinderhulp (Leergeld Nederland, Jeugdsportfonds & Cultuur en Stichting Jarige Job) prachtige cheques in ontvangt nemen. Een geweldige avond dus!

Zo kunnen we nóg meer betekenen voor nóg meer kinderen in armoede! Hartelijk dank aan de Vriendenloterij en aan alle deelnemers!

Eerder deze week verraste Dennis van der Geest ons met een fantastische cheque. Dit geld is enorm welkom! Hiermee kunnen we namelijk meer KinderzwerfboekStations openen en dus nog meer kinderen toegang geven tot leesboeken. Maar ook onze droom waarmaken om de zwerftocht van de boeken beter te kunnen volgen én onze bekendheid vergroten door initiatieven en projecten. Bekijk hier de video van het moment.

Fotocredits: Roy Beusker Fotografie

Dromen worden werkelijkheid dankzij de VriendenLoterij

VriendenLoterij-ambassadeur Dennis van der Geest heeft Kinderhulp verrast met een prachtige cheque om Kinderzwerfboek nog meer op de kaart te zetten en meer KinderzwerfboekStations te openen.

Blij verrast waren we toen oud-judoka Dennis van der Geest op de stoep stond met een cheque onder zijn arm. Zou het..? Onder veel confetti en luid gejuich onthulde Dennis en Pascale van Amelsfoort, manager Kinderzwerfboek, de fantastische cheque. “Wij zijn ontzettend blij met deze financiële injectie!” jubelt Pascale. “Hiermee kunnen we ons netwerk van Regio Ambassadeurs en KinderzwerfboekStations uitbreiden en beter faciliteren. Zij maken het mogelijk dat er boeken beschikbaar zijn voor álle kinderen in Nederland. Ook voor kinderen die thuis geen boeken hebben. Daarnaast kunnen we onze droom waarmaken om de zwerftocht van de boeken beter te volgen én organiseren we de Provincie Estafette met vele kinderen, commissarissen van de Koning en burgemeesters. Zo moedigen we iedereen aan om hun boekenkast op te ruimen en kinderboeken te laten zwerven.“

Miljoenen voor gezondheid en welzijn in Nederland

De schenking aan Nationaal Fonds Kinderhulp is bekendgemaakt in de aanloop naar het jaarlijkse Goed Geld Gala van de VriendenLoterij dat op 11 februari plaatsvindt in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Dankzij de deelnemers aan de VriendenLoterij gaan er dit jaar weer miljoenen naar goede doelen die zich inzetten voor welzijn en gezondheid in Nederland. De VriendenLoterij steunt inmiddels meer dan 50 (gezondheid)fondsen en organisaties die een extra steuntje in de rug geven aan mensen die dat nodig hebben om mee te doen in de samenleving.

Dorine Manson, Managing Director VriendenLoterij: “Voor ieder kind zijn taalbegrip- en expressie voorwaarden voor persoonlijke ontplooiing, relaties bouwen, weerbaarheid, betere kansen op school en in de maatschappij. Kinderen die met plezier lezen, worden beter in taal en kunnen zich persoonlijk meer ontplooien. Wij vinden het daarom belangrijk om organisaties, zoals Nationaal Fonds Kinderhulp, te steunen met vernieuwende en prikkelende initiatieven zodat kinderen enthousiast worden om te lezen en schrijven.”

Over Kinderzwerfboek

Kinderzwerfboek, een preventief programma van Nationaal Fonds Kinderhulp, maakt boeken beschikbaar voor álle kinderen in Nederland. En in het bijzonder voor kinderen die thuis weinig of geen boeken hebben, omdat de ouders hier simpelweg geen geld voor hebben. Kinderzwerfboek wil zoveel mogelijk kinderen in Nederland (en in het bijzonder in aandachtswijken) aan het lezen krijgen om hiermee het taalkundig inzicht van kinderen te vergroten, ze een beter toekomstperspectief te bieden en de kans op armoede te verkleinen. Om thuis te lezen zijn boeken nodig en helaas is de gang naar de bibliotheek niet altijd vanzelfsprekend.

Aan alle deelnemers van de VriendenLoterij: ontzettend bedankt!

Nationale Voorleesdagen 2019

De Nationale Voorleesdagen 2019 zijn van start gegaan. Bij heel veel KinderzwerfboekStations wordt de komende week voorgelezen. Pascale en Annemarie van Kinderzwerfboek zijn naar de Prins Willem Alexanderschool in Beusichem gegaan. Daar hebben ze voorgelezen uit het boek Toffe Tovenaars en handige heksen… Om het feest af te maken heeft Annemarie zelfs gezongen.

Voorlezen is een feest! Of je nu voor het slapen gaat een mooi verhaal voorleest in bed of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. De leesprestaties van kinderen gaan enorm vooruit als ze 15 minuten per dag lezen. Het telt ook mee als je 15 minuten voorleest aan een kind. Of als het kind aan jou voorleest. En wat zijn nou 15 minuten?

Kinderen die 15 minuten lezen, lezen 1.146.000 woorden per jaar. Hun woordenschat en leesvaardigheid groeien direct mee. Door te lezen, vergroten ze hun kennis over de wereld. Met een hoger leesniveau worden andere vakken op school ook gemakkelijker. Zo worden de schoolprestaties beter en kinderen kunnen al hun talenten beter ontwikkelen. Het is echt een sneeuwbaleffect.

Eigen Station voor Prinses Laurentien

Op 29 november is nog een bijzonder KinderzwerfboekStation geopend door Prinses Laurentien. Bij haar eigen kantoor in Den Haag heeft ze een boekenhuisje geplaatst. Hier komen natuurlijk allemaal zwerfboeken in.

Prinses Laurentien zal al haar gasten vragen om kinderboeken mee te nemen voor het Station. Mocht ze teveel boeken krijgen, dan zal ze deze bezorgen in een aandachtswijk in Den Haag.

De cliënten van dagvoorziening Siloah hebben weer hun best gedaan om een heel mooi KinderzwerfboekStation te maken. Zij hebben het Station officieel overhandigd aan de prinses. Jan Wezendonk (directeur/bestuurder Nationaal Fonds Kinderhulp) en Pascale van Amelsfoort (manager Kinderzwerfboek waren aanwezig bij de opening.

SMITTIES

De Amsterdamse zussen Christiane en Lizette Smit, De Smitten, hebben samen boekjes ‘geschreven’ voor peuters en kleuters. Maar de boekjes hebben geen tekst: het zijn kijkboeken. De boeken hebben prachtige tekeningen waar de kinderen zelf hun eigen verhaal bij kunnen bedenken.

De zussen hebben een bijzondere manier van werken: samen bedenken ze een verhaal. Daar maken ze een storyboard van, een soort kladblok met de plaatjes. Daarna maakt Lizette de echte tekeningen en Christiane kleurt ze in.

Het boekje ‘SMITTIES zijn vies’ is een vrolijk kijkboek. Wat doe je als jij, je kleren en bonte laarsjes vies zijn? Met water en zeep kun je veel schuim maken en hoe leuk is het met zijn allen in bad?

Kinderzwerfboek is heel erg blij met de donatie van Christiane en Lizette Smit. Zij hebben 1650 boeken gegeven. Die boeken zwerven binnenkort naar de KinderzwerfboekStations. Dank jullie wel!

Klik hier voor meer informatie over SMITTIES.

Gesigneerde boeken

Uitgeverij Zwijsen gaf onlangs een feestje en nodigde 150 schrijvers en illustratoren uit. Kinderzwerfboek mocht ook komen. En dat was heel speciaal. Want Kinderzwerfboek kreeg de cadeautjes. Wat zijn we blij met deze mooie gift!

Iedere schrijver had een eigen, mooi boek meegenomen voor Kinderzwerfboek. In heel veel boeken was een hele mooie boodschap geschreven. Zwijsen heeft het aantal boeken nog eens verdubbeld.

Vandaag zijn er dus 300 boeken gaan zwerven. Laat je ons weten als je er één gevonden hebt?

Prinses Laurentien opende 2500e Station

Wat een feest! Meer dan 100 kinderen en hun ouders waren naar de Haagse Sporttuin Schilderwijk gekomen. Prinses Laurentien en de 11-jarige Bahar hebben samen het 2500 KinderzwerfboekStation geopend. De Haagse Schilderswijk is een typische wijk waar kinderen thuis geen boeken kunnen lezen. Dankzij het Station kunnen kinderen dichtbij huis leuke boeken uitzoeken en lezen.

In Nederland wonen zo’n 250.000 kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar die thuis te weinig leesboeken hebben. Dankzij de 2500 Stations kunnen ze makkelijk en laagdrempelig leuke boeken uitzoeken en meenemen naar huis. De Stations zijn te vinden bij o.a. scholen, buurthuizen, kinderenboerderijen en speeltuinen. Wekelijks bezoeken zo’n 30.000 kinderen een Station.

Leesbevordering bij kinderen vindt de prinses een erg belangrijk thema. Zij richtte in 2001 de Stichting Lezen en Schrijven op. Ook heeft zij meerdere kinderenboeken geschreven. Nationaal Fonds Kinderhulp vindt het ook heel belangrijk dat kinderen worden gestimuleerd om te lezen. Onderzoek toont immers aan hoe belangrijk dat is voor hun ontwikkeling. Niet alle kinderen hebben echter toegang tot voldoende leuke boeken. Daarom investeert Kinderhulp al jaren in haar preventieve programma Kinderzwerfboek.

“We zijn erg blij dat wij de trotse eigenaar zijn van een prachtig KinderzwerfboekStation. Met het Station vol zwerfboeken kunnen we, in de veilige omgeving van de Sporttuin, de kinderen na het sporten stimuleren om te gaan lezen. Even lekker tot rust komen in de fantasiewereld van een boek. In de Sporttuin komen kinderen een periode van 12 weken achter elkaar sporten. Hierdoor kunnen we een paar weken later vragen hoe het boek was, vragen wat ze met het boek hebben gedaan en volgen hoe het lezen leeft onder de leerlingen”, Sebastiaan (manager Haagse Sporttuin Schilderswijk).

Foto: Jan Willem Houweling

Meer foto’s zien? Kijk ook op onze Facebookpagina!

Minister Slob doneert kinderboek

Minister Slob doneerde dinsdag 4 september een kinderboek aan Robbert, KindAmbassadeur van Kinderzwerfboek. Ze gaven hiermee het startschot voor de grote inzamelingsactie van kinderboeken op het ministerie. 

Minister Slob en de ambtenaren vragen met de actie aandacht voor laaggeletterdheid, leesbevordering en taalachterstanden in de week van de alfabetisering (3-9 september). In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassen laaggeletterden. Zij hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Kinderen die opgroeien in deze gezinnen presteren minder goed op school en lopen ook risico om later laaggeletterd te worden.

Kinderzwerfboek is een preventief programma van Nationaal Fonds Kinderhulp. Door kinderboeken te laten zwerven, kunnen álle kinderen boeken mee naar huis nemen en goede kinderboeken lezen. Draag ook een steentje bij en organiseer een inzamelactie. Voor trips en trucs klik je hier.

Nienke Pool is Ambassadeur voor één dag

Nienke Pool heeft geschiedenis gestudeerd.  Ze is moeder en mantelzorger. Ze geeft ook bijles aan kinderen. Nienke schrijft jeugdboeken en -literatuur waarbij haar grote fantasie een enorme rol speelt. Nienke weet ontzettend veel over kinderboeken. Ze beoordeelt kinderboeken op een blog, ze werkt mee aan de facebookpagina over kinderboeken en ze twittert wat af. 

Op 2 augustus was Nienke Pool te vinden op het Castlefest bij Kasteel Keukenhof in Lisse. Dit is een Fantasy festival waarbij je in een compleet andere wereld stapt. Er zijn ook veel Fantasy schrijvers en vertellers aanwezig. Nienke heeft zwerfboeken laten zwerven op dit festival. Natuurlijk heeft Kinderzwerfboek een stapel zwerfboeken gestuurd. Maar Nienke heeft ook belooft een paar van haar eigen boeken te laten zwerven. En die zijn superspannend. Ze gaan over de Stympha’s; moordzuchtige mythologische vogels die het opnemen tegen de afstammelingen van Heracles. Dit bloeddorstige volkje noemt zichzelf de Alkeiden en blijkt een geduchte tegenstander.

 

 

BookSpot is de nieuwe partner van Kinderzwerfboek

Kinderzwerfboek heeft een nieuwe partner: BookSpot! Daar zijn we heel trots op. BookSpot steunt de missie van Kinderzwerfboek om boeken beschikbaar te maken voor álle kinderen in Nederland. Susan Smit, Ambassadeur van BookSpot heeft vlak voor de zomervakantie de aftrap gedaan voor deze samenwerking. Toen vroeg ze aandacht voor de actie Zomerlezen, opende een KinderzwerfboekStation op de basisschool de Kinderboom in Amsterdam én ze gaf alle kinderen een zwerfboek mee naar huis.

BookSpot en Kinderzwerfboek gaan samen de schouders eronder zetten om boeken beschikbaar te maken voor alle kinderen in Nederland. En in het bijzonder voor kinderen die thuis weinig of zelfs geen boeken hebben.

Marlou Groot (Hoofd Leesbevordering van BookSpot): “Bij BookSpot zijn we heel blij met de samenwerking met Kinderzwerfboek. Wij delen dezelfde droom: dat ieder kind in Nederland op zijn minst één boek in huis heeft, en zo kan ervaren hoe geweldig het is om te lezen. Als kinderen al heel jong plezier hebben in lezen, is de kans groot dat ze als volwassene ook nog eens een boek pakken. Dat maakt hun leven mooier, en rijker. En daar doen we het voor.”