Eigen Station voor Prinses Laurentien

Op 29 november is nog een bijzonder KinderzwerfboekStation geopend door Prinses Laurentien. Bij haar eigen kantoor in Den Haag heeft ze een boekenhuisje geplaatst. Hier komen natuurlijk allemaal zwerfboeken in.

Prinses Laurentien zal al haar gasten vragen om kinderboeken mee te nemen voor het Station. Mocht ze teveel boeken krijgen, dan zal ze deze bezorgen in een aandachtswijk in Den Haag.

De cliënten van dagvoorziening Siloah hebben weer hun best gedaan om een heel mooi KinderzwerfboekStation te maken. Zij hebben het Station officieel overhandigd aan de prinses. Jan Wezendonk (directeur/bestuurder Nationaal Fonds Kinderhulp) en Pascale van Amelsfoort (manager Kinderzwerfboek waren aanwezig bij de opening.

SMITTIES

De Amsterdamse zussen Christiane en Lizette Smit, De Smitten, hebben samen boekjes ‘geschreven’ voor peuters en kleuters. Maar de boekjes hebben geen tekst: het zijn kijkboeken. De boeken hebben prachtige tekeningen waar de kinderen zelf hun eigen verhaal bij kunnen bedenken.

De zussen hebben een bijzondere manier van werken: samen bedenken ze een verhaal. Daar maken ze een storyboard van, een soort kladblok met de plaatjes. Daarna maakt Lizette de echte tekeningen en Christiane kleurt ze in.

Het boekje ‘SMITTIES zijn vies’ is een vrolijk kijkboek. Wat doe je als jij, je kleren en bonte laarsjes vies zijn? Met water en zeep kun je veel schuim maken en hoe leuk is het met zijn allen in bad?

Kinderzwerfboek is heel erg blij met de donatie van Christiane en Lizette Smit. Zij hebben 1650 boeken gegeven. Die boeken zwerven binnenkort naar de KinderzwerfboekStations. Dank jullie wel!

Klik hier voor meer informatie over SMITTIES.

Gesigneerde boeken

Uitgeverij Zwijsen gaf onlangs een feestje en nodigde 150 schrijvers en illustratoren uit. Kinderzwerfboek mocht ook komen. En dat was heel speciaal. Want Kinderzwerfboek kreeg de cadeautjes. Wat zijn we blij met deze mooie gift!

Iedere schrijver had een eigen, mooi boek meegenomen voor Kinderzwerfboek. In heel veel boeken was een hele mooie boodschap geschreven. Zwijsen heeft het aantal boeken nog eens verdubbeld.

Vandaag zijn er dus 300 boeken gaan zwerven. Laat je ons weten als je er één gevonden hebt?

Prinses Laurentien opende 2500e Station

Wat een feest! Meer dan 100 kinderen en hun ouders waren naar de Haagse Sporttuin Schilderwijk gekomen. Prinses Laurentien en de 11-jarige Bahar hebben samen het 2500 KinderzwerfboekStation geopend. De Haagse Schilderswijk is een typische wijk waar kinderen thuis geen boeken kunnen lezen. Dankzij het Station kunnen kinderen dichtbij huis leuke boeken uitzoeken en lezen.

In Nederland wonen zo’n 250.000 kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar die thuis te weinig leesboeken hebben. Dankzij de 2500 Stations kunnen ze makkelijk en laagdrempelig leuke boeken uitzoeken en meenemen naar huis. De Stations zijn te vinden bij o.a. scholen, buurthuizen, kinderenboerderijen en speeltuinen. Wekelijks bezoeken zo’n 30.000 kinderen een Station.

Leesbevordering bij kinderen vindt de prinses een erg belangrijk thema. Zij richtte in 2001 de Stichting Lezen en Schrijven op. Ook heeft zij meerdere kinderenboeken geschreven. Nationaal Fonds Kinderhulp vindt het ook heel belangrijk dat kinderen worden gestimuleerd om te lezen. Onderzoek toont immers aan hoe belangrijk dat is voor hun ontwikkeling. Niet alle kinderen hebben echter toegang tot voldoende leuke boeken. Daarom investeert Kinderhulp al jaren in haar preventieve programma Kinderzwerfboek.

“We zijn erg blij dat wij de trotse eigenaar zijn van een prachtig KinderzwerfboekStation. Met het Station vol zwerfboeken kunnen we, in de veilige omgeving van de Sporttuin, de kinderen na het sporten stimuleren om te gaan lezen. Even lekker tot rust komen in de fantasiewereld van een boek. In de Sporttuin komen kinderen een periode van 12 weken achter elkaar sporten. Hierdoor kunnen we een paar weken later vragen hoe het boek was, vragen wat ze met het boek hebben gedaan en volgen hoe het lezen leeft onder de leerlingen”, Sebastiaan (manager Haagse Sporttuin Schilderswijk).

Foto: Jan Willem Houweling

Meer foto’s zien? Kijk ook op onze Facebookpagina!

Minister Slob doneert kinderboek

Minister Slob doneerde dinsdag 4 september een kinderboek aan Robbert, KindAmbassadeur van Kinderzwerfboek. Ze gaven hiermee het startschot voor de grote inzamelingsactie van kinderboeken op het ministerie. 

Minister Slob en de ambtenaren vragen met de actie aandacht voor laaggeletterdheid, leesbevordering en taalachterstanden in de week van de alfabetisering (3-9 september). In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassen laaggeletterden. Zij hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Kinderen die opgroeien in deze gezinnen presteren minder goed op school en lopen ook risico om later laaggeletterd te worden.

Kinderzwerfboek is een preventief programma van Nationaal Fonds Kinderhulp. Door kinderboeken te laten zwerven, kunnen álle kinderen boeken mee naar huis nemen en goede kinderboeken lezen. Draag ook een steentje bij en organiseer een inzamelactie. Voor trips en trucs klik je hier.

Nienke Pool is Ambassadeur voor één dag

Nienke Pool heeft geschiedenis gestudeerd.  Ze is moeder en mantelzorger. Ze geeft ook bijles aan kinderen. Nienke schrijft jeugdboeken en -literatuur waarbij haar grote fantasie een enorme rol speelt. Nienke weet ontzettend veel over kinderboeken. Ze beoordeelt kinderboeken op een blog, ze werkt mee aan de facebookpagina over kinderboeken en ze twittert wat af. 

Op 2 augustus was Nienke Pool te vinden op het Castlefest bij Kasteel Keukenhof in Lisse. Dit is een Fantasy festival waarbij je in een compleet andere wereld stapt. Er zijn ook veel Fantasy schrijvers en vertellers aanwezig. Nienke heeft zwerfboeken laten zwerven op dit festival. Natuurlijk heeft Kinderzwerfboek een stapel zwerfboeken gestuurd. Maar Nienke heeft ook belooft een paar van haar eigen boeken te laten zwerven. En die zijn superspannend. Ze gaan over de Stympha’s; moordzuchtige mythologische vogels die het opnemen tegen de afstammelingen van Heracles. Dit bloeddorstige volkje noemt zichzelf de Alkeiden en blijkt een geduchte tegenstander.

 

 

BookSpot is de nieuwe partner van Kinderzwerfboek

Kinderzwerfboek heeft een nieuwe partner: BookSpot! Daar zijn we heel trots op. BookSpot steunt de missie van Kinderzwerfboek om boeken beschikbaar te maken voor álle kinderen in Nederland. Susan Smit, Ambassadeur van BookSpot heeft vlak voor de zomervakantie de aftrap gedaan voor deze samenwerking. Toen vroeg ze aandacht voor de actie Zomerlezen, opende een KinderzwerfboekStation op de basisschool de Kinderboom in Amsterdam én ze gaf alle kinderen een zwerfboek mee naar huis.

BookSpot en Kinderzwerfboek gaan samen de schouders eronder zetten om boeken beschikbaar te maken voor alle kinderen in Nederland. En in het bijzonder voor kinderen die thuis weinig of zelfs geen boeken hebben.

Marlou Groot (Hoofd Leesbevordering van BookSpot): “Bij BookSpot zijn we heel blij met de samenwerking met Kinderzwerfboek. Wij delen dezelfde droom: dat ieder kind in Nederland op zijn minst één boek in huis heeft, en zo kan ervaren hoe geweldig het is om te lezen. Als kinderen al heel jong plezier hebben in lezen, is de kans groot dat ze als volwassene ook nog eens een boek pakken. Dat maakt hun leven mooier, en rijker. En daar doen we het voor.”

Voorkom leesachterstand in de zomervakantie!

Susan Smit roept kinderen op om kinderzwerfboeken te lezen.

Met een grote koffer vol kinderzwerfboeken werd schrijfster en BookSpot ambassadeur Susan Smit met gejuich ontvangen op basisschool De Kinderboom te Amsterdam. Zij las voor in groep 4 uit Dolfje Weerwolfje en deelde aan ieder kind een kinderzwerfboek uit. Meer dan 160 blije kinderen gingen naar huis met een leuk boek. Dit stimuleert hen om in de zomervakantie boeken te blijven lezen. En dat is belangrijk! Want kinderen die tijdens de zomervakantie niet lezen, zakken gemiddeld 1 tot 2 AVI-niveaus.

De zomervakantie staat voor de deur, het is tijd voor kinderen om te ontspannen. Echter, als kinderen stoppen met lezen, heeft dit grote impact op hun taalontwikkeling. Daarom roept Susan Smit alle kinderen op om in de zomervakantie boeken te lezen. Daarmee houden ze hun AVI niveau op peil. Het is belangrijk dat kinderen door hun ouders worden gestimuleerd om te lezen én dat er thuis boeken zijn. Helaas hebben niet alle gezinnen voldoende geld om boeken te kopen en is de gang naar de bibliotheek ook niet vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er in Nederland 2300 KinderzwerfboekStations waar kinderen gratis een boek kunnen uitzoeken.

Susan Smit vindt Kinderzwerfboek een heel goed initiatief. ‘Mijn voorleesmoment is na het avondeten. De oudste van zeven leest dan ook iets voor aan mijn kleinste van vier en zo krijgen ze plezier in taal, lezen en boeken. Kinderzwerfboek zorgt ervoor dat de mooiste kinderboeken door wijken zwerven waar gemiddeld weinig boeken in huis zijn en dat is een prachtidee.’ Als schrijfster weet ze als geen ander hoe fijn het is om een grappig, spannend of ontroerend verhaal tot je te nemen.

Het optreden van Susan Smit op de basisschool markeert de start van de samenwerking tussen Kinderzwerfboek en online boekwinkel BookSpot, die zich inzet voor vergroting van leesplezier.

Fotograaf: Jan Willem Houweling

Ruth Bakker is Ambassadeur voor één dag

Wat kan Ruth Bakker niet? Ze is Nederlands zangeres, actrice, auteur, regisseuse, poppenspeelster en theatermaakster. Ruth Bakker is bekend van haar voorstellingen als het stoere meisje Loet. Ook speelde ze in de Dikkie Dik voorstelling met Dirk Scheele. Ze won de titel Rabo Jonge Talentvolle Theatermaker. Ze maakt en speelt theatervoorstellingen voor volwassenen en kinderen. 

Ruth is geestelijk moeder van het stoere en eigenwijze meisje Loet. Loet speelt de hoofdrol in de theatervoorstellingen. Er zijn ook kinderboeken verschenen over Loet. Loet is een meisje dat heel veel moet. Op een dag besluit ze dat ze niets meer wil moeten. Ze doet alleen nog maar wat ze zelf leuk vindt.

Ook zo benieuwd wat Ruth Bakker gaat doen met zwerfboeken? Volg haar op Facebook, Instagram en Twitter. Trouwens, Loet heeft een eigen Facebook-pagina. Ga daar ook eens kijken!

Loet heeft haar eigen kinderserie ‘Loet doet!’. Alle filmpjes van deze serie zijn te zien op haar youtubekanaal ikbenloet. Ook maakt ze een filmpje over haar dag als ambassadeur voor het kinderzwefboek. Bekijk hier alle Loet-filmpjes. Elke woensdag komt er weer een nieuw filmpje bij.

Foto: Hanne Nijhuis

Hoera! Een nieuwe site!

Welkom op onze nieuwe website. De site is frisser en moderner. En we hebben ook ons best gedaan om makkelijker stickers te bestellen of om KinderzwerfboekStations te openen! Wij zijn trots en blij.

De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan deze nieuwe website. Surf er eens doorheen. Heb je vragen of suggesties, geef het door via het contactformulier.